مرور برچسب

اسطوره

دلایل درونی شکست ساسانیان از اعراب

اشاره معمول بوده كه مسلمان شدنِ ایرانیان را معلولِ فروپاشى دولت ساسانى و استیلاى سیاسى و نظامى تازیان بر ایران زمین بشمارند; و چنان وانمایند كه اگر سپاه ایرانیان در «قادسیّه» شكسته نمى شد، شاهنشاهىِ دیرینه ساسانى همچنان بر مدار كهنِ خویش…

چرا ابومسلم خراسانی به یک اسطوره در تاریخ تبدیل شد؟

ابومسلم خراسانی یکی از شخصیت‌های پر رمز و راز تاریخ ایران است که بسیاری از فعالیت‌های خود را در ناحیه خراسان قدیم انجام داده، اما دامنه شهرت و محبوبیت وی، از ایران فراتر رفته و از هند تا قفقاز و آسیای صغیر را در بر گرفته است.…

اسطوره چیست؟

واژه اسطوره اسطوره کلمه‌ای معرّب است که از واژۀ یونانی هیستوریا به معنی «جستجو، آگاهی و داستان» گرفته‌شده است. برای بیان مفهوم اسطوره در زبان‌های اروپایی از بازماندۀ واژۀ یونانی میتوس به معنی «شرح، خبر و قصّه» استفاده‌شده است. تعریف…

قلم را کنار گذاشت و به ارتش پیوست

«بان چیائو» به همراه پدرش «بان بیائو» نویسنده کتاب «تاریخ سلسله هان» هستند و برادر چیائو که « بان گو» نام دارد، نویسنده کتاب «تاریخ سلسله هان شرقی» است. این خانواده در سلسله‌های شرقی می‌زیستند و افراد معروف و سرشناسی بودند.…

ماجرای غذای روزانه “فان جون یان”

تاریخ چین همواره افراد بزرگی را در خود پرورانده است که یکی از آنان "فان جون یان" نام داشت. او نه تنها ادیب برجسته و مشهوری بود و در زمینه سیاست خدمات فراوانی را به کشورش ارائه کرده بود، بلکه در زمینه نظامی نیز صاحب درایت و…

کوا فو

روحیه قهرمانی و مبارزه با سختی ها در تمام جوامع ستوده شده و در رابطه با این موضوعات داستان های فراوانی وجود دارد که یکی از آنان چنین است:در چین باستان، کوه بلند و برافراشته ای در صحرای شمالی وجود داشت . در جنگل دور دست…

گدایی ممنوع

گدایی ممنوع! این قانونی است که در دوران باستان وضع شده بود. اما این قانون به آن معنا نبود که فقر و تنگدستی در آن زمان وجود نداشت. در دوران باستان کسانی که به تنگدستی دچار می شدند تحت سرپرستی فرد نزدیکی از خانواده خود در می آمدند زیرا…

روز زن به تعبیر دین زرتشت

پنجم اسفند در ایران باستان به تعبیری در دین زرتشت روز زن است. اگر در میدان اسطوره های ایران و دین زرتشت، قلمرو مادی زندگی در اختیار یلان نامور است، یلان زندگی معنوی بیشتر ایزدبانوهایی هستند که پرستش ایشان و توانی هایشان زیباترین برگ های…

چیزنویسی و ادبیات در بابل باستان

خط میخی – گشودن رموز آن – زبان – ادبیات – حماسة گیلگمش آیا زندگی قدیم مردم بابل، كه پر از شهوترانی و دیدنداری و توجه به بازرگانی بوده، به وسیلة ادبیات یا هنر رنگ جاودانی پیدا می‌كرده یا نه؟ شاید چنین بوده است، چه از آثار پراكنده و ناچیز…

زنان سرباز تاریخ: آسیای صغیر: تله ژیلا

تله زیلا (telesilla)شاعره و قهرمان اعصار نیمه افسانه‌ای که معاصر و یا نزدیک جنگ‌ها بین یونان و ایران می‌باشد. تله زیلا در کنار موطن خود آرگوس (Argos یکی از شهرهای پلوپونز peloponese واقع در نزدیک خلیج nauplie) همان نقشی را که…

آیین زُروان

گراردو جنولى ؛ على رضا شجاعى روشن نیست كه آیین زُروان دین ایرانى ِ ماقبل اسلامى و مستقل از دین زرتشت و از جهاتى رقیب آن است، یا اندیشه رایج فلسفى و دینى اى است كه درون خودِ دین زرتشت رشد و تحول یافته است. این فرض دوم احتمالا درست است، اما…

آفرینش در آیین هندو به روایت منوسمرتى

اشاره تكثّر و تنوّع متون مقدّس و اصلى هندو فراوان است و تقریباً در بیشتر آنها مسئله آفرینش طرح شده است. این نوشتار بر آن است تا آفرینش در آیین هندو را از منظر «منوسمرتى»، كه یكى از منابع اصلى آیین هندوست، ارائه دهد.

هفت اقلیم زرتشتى

هفت اقلیم زرتشتى در ابتداى آفرینش، هرمزد بر عالم نور، و اهریمن بر جهان تاریكى، حكمرانى مى كردند. هرمزد براى پاسدارىِ جهان نور از دست اندازىِ اهریمن، از دل زمانِ بى كرانه، در شمال. در نتیجه تازشِ اهریمن بر نیمكره شایسته زیست، دو رشته كوه…

کیش زرتشت / مرى بویس

منبع : کیش زرتشت، به قلم پروفسور ماری بویس، ترجمه از مصطفی فرهودی اشاره این نوشتار بخشى است از مقاله كیش زرتشت نوشته پروفسور مرى بویس كه در بخش آغازین آن به زرتشت، پیشینه نگارش در میان زرتشتیان، متون مقدس بهویژه اوستا، و ترجمه و تدوینِ…

ادیان ایران باستان

1- آیین مغان قبل از ظهور زردشت ، یعنى پیش از پادشاهى مادها، بومیان غیر آریایى ایران یعنى داشتند كه آیین مغان نامیده مى شود. كلمه مغ (مگوش ) در زبان قدیم ایران به معناى خادم بوده است . به نظر مى رسد مغان سكنه بومى ایران بوده اند و مانند…