مرور برچسب

اسپارت

لیکورگوس، قانونگذار اسپارت

آتن سولون(دولتمرد) و قانون‌گذار خودش، و همچنین اسپارتا، لیکورگوس(قانونگذار اسپارت)  را داشت - حداقل ما دوست داریم این را باور کنیم. مانند خاستگاه اصلاحات لیکورگوس، خود مرد نیز در افسانه پیچیده است.پلوتارک درباره ظهور لیکورگوس به قدرت…

تاریخ اسپارت باستان

اسپارت یک جامعه جنگجو در یونان باستان بود که پس از شکست دادن رقیب دولت شهر آتن در جنگ پلوپونز (431-404 قبل از میلاد) به اوج قدرت خود رسید. فرهنگ اسپارتی بر وفاداری به دولت و خدمت نظامی متمرکز بود. پسران اسپارتی وارد یک برنامه آموزشی با

طاعون ژوستینین و افول امپراتوری روم (۵۴۱-۷۵۰ میلادی)

«طاعون ژوستینین»، یک همه‌گیری جهانی بود که امپراتوری بیزانس و به ویژه پایتخت آن کنستانتینوپول (= قسطنطنیه-استانبول) و همچنین پادشاهی ساسانی (ایران) و بندر‌های سراسر حاشیه دریای مدیترانه را درگیر خود کرد.

اسپارتاکوس

اسپارتاکوس در سال 71 میلادی متولد شد و در سال 109 میلادی در جنگی تلخ و سخت شکست خورده و به همراه 6.000 نفر به صلیب کشیده شده و کشته شد. او برده‌ای بود که علیه روم به‌پاخاست و رهبری انقلاب ضدبرده‌داری سوم را بر عهده داشت. در حقیقت، وی از…

کوروش الگویی برای یونانیان

در کتاب «آموزش کوروش» به قلم دیگر مورخ یونانی «گزنفون»، چنین عنوان شده که کوروش و ایرانیان آغازین، آموزشی چون آموزش کلاسیک یونانی دیده‌اند، تا شاهنشاهی آنان چنان به نظر برسد که حداقل در ابتدای کار، اعتبار اخلاقی آن…

دوران پیری در یونان باستان

يونانياني كه عاشق زندگيند، از پيري بيمناك و از رسيدن آن بيش از اندازه غمگين ميشوند. ولي، حتي در اينجا نيز، با پيري مزايايي همراه است كه موجب تخفيف آلام آن ميگردد. زيرا كه جسم پير و فرسوده، چون سكه كهنهاي كه به ضرابخانه بازگردد، قبل از…

نقش دوستی در یونان باستان

سازش فحشا و فلسفه عجيب است، لكن اقراري كه بدون شرمندگي درباره انحرافهاي جنسي بيان ميشود عجيبتر است. رقيب عمده روسپيان ممتاز، پسر بچگان آتني هستند. روسپياني كه از اين وضع، تا اعماق وجود خود، رنجيده خاطر شدهاند، پي در پي اخطار ميكنند كه عشق…

جنگ طبقات در آتن باستان

استثمار انسان از انسان در آتن و تب به شدت اسپارت و روم نيست، ولي به هر حال با مقصودشان سازگار و متناسب است. در ميان مردم آزاد آتن، امتيازات طبقاتي موروثي موجود نيست، و هر كس ميتواند با جديت و ابراز لياقت به هر مقامي كه بخواهد، جز شارمندي،…

جنگ خشیارشا با یونانیان

داريوش در 485 ق‌م درگذشت، و خشيارشاي اول به سلطنت رسيد. پدر و فرزند، هر دو، افرادي لايق و با فرهنگ بودند، و اگر تصور كنيم كه جنگ يونانيان و ايرانيان مبارزه ملتي متمدن با ملتي وحشي است، دچار اشتباه بزرگي شدهايم. داريوش قبل از اشغال يونان…

خرافات یونانیان باستان در مورد خدایان

يونانيان كه بين دو قطب خدايان زميني و خدايان آسماني در نوسان بودند، به هزاران خرافه بستگي داشتند. مردم ساده دل كه دين يوناني را پر از وحشت ميديدند، براي دلخوش كردن خود، محتاج خرافات بودند. داستانهايي مانند برخاستن تسئوس از ميان مردگان براي…

سرازیر شدن قوم دوری به جزایر سیکلاد

افراد قوم دوري نيز به جزاير سيكلاد كوچيدند و سپس طبايع جنگي خود را رام و با زندگي جديد سازگار كردند: دامنه‌هاي سراشيب كوه‌ها را با شكيبايي مرزبندي كردند تا آب قليل باران به هدر نرود و پرورش مو و نباتات ديگر ميسر شود. در جزيره ملوس، مانند…

علل و طرق مهاجرت در یونان باستان

در فصل پيشين كه سرگذشت اسپارت و آتن را تا آغاز جنگ ماراتون بازگفتيم، براي آنكه وحدت مكاني حوادث را حفظ كنيم، وحدت زماني را مورد مسامحه قرار داديم. بي گمان شهرهاي يوناني اصلي، كه موجد كوچنشيني شدند، از كوچگاه‌هاي يوناني در نواحي اژه و يونيا…

بئوسی در عصر هزیود یونان باستان

در شرق مگارا راهي وجود دارد كه از جنوب به آتن و از شمال به تب منتهي ميشود. شاخه شمالي اين راه، كوهستاني است و مسافر را به ارتفاعات كوه كيتايرون ميبرد. هنگامي كه مسافر از اين نقطه به سوي باختر بنگرد، كوه پارناسوس از دور نظر وي را جلب ميكند.…

حکومت کورنت در یونان باستان

مسافر پس از آنكه لختي ديگر كوه‌ها را پشت سر گذارد، باز به يكي ديگر از اقامتگاه‌هاي دوريان يعني سيكوئون ميرسد. در اين شهر مردي به نام اورتاگوراس به سال 676 حيلهاي سياسي به كار برد كه در سده‌هاي بعد كرارا مورد استفاده قرار گرفت: وي به…

داوری درباره اسپارت در یونان باستان

نظام اسپارتي چگونه مرداني به وجود آورد، و چه نوع تمدني پرورد نتيجه اين نظام، در وهله اول، مردمي سختكوش و پرمقاومت بود. يكي از مردم تجلمپرست سوباريس درباره اهالي اسپارت چنين ميگويد: ((نميتوان آمادگي براي مرگ و از خودگذشتگي اسپارتيان را در…