مرور برچسب

تمدن ایران

کارت های اعتباری در زمان هخامنشیان+ تصویر

لوح هایی شبیه کارت اعتباری در تمدن ایران این طور که پیداست کارت های اعتباری در ایران از زمان هخامنشیان وجود داشته و ایرانیان باستان از آنها استفاده های متعددی می کردند. کتیبه هایی که چندین سال است برای تحقیق بر روی آنها توسط…

پیشینه پزشکی ایران باستان

یکی از بزرگ‌ترین حکومتهای تاریخی جهان حکومت هخامنشیان است که به عنوان یک بخش بزرگی از آسیا و اروپا و شمال آفریقا را در اختیار داشته، و نقش به سزایی در گسترش پزشکی در ایران و جهان ایفا کرده است.علم پزشکی در این دوره بر سه‌پایه استوار بود…

ویدئوی مستند ایران اولین تمدن بشری

باستان شناسان و مورخان بر این باورند که تمدن‌ های اولیه در بین النهرین که امروزه در کشور عراق واقع است ، اتفاق افتاد. ساکنان این سرزمین شهر ساختند، سیستمی جهت نوشتن اختراع کردند، به کوزه گری، سفال گری، استفاده از فلز و اهلی کردن حیوانات…

سنگ تراشی متعلق به لولوبی ها

در تصویر بالا می‌توانید نقش سنگ تراشی شده ی آنوبانی‌ نی (الهه نشاط و عشق) به همراه پادشاه لولوبیان و 9 اسیر جنگی را مشاهده کنید. این سنگ تراشی بر روی یک صخره به نام میان کل در کوه " بادیر" یافت شده است. در این سنگ تراشی…

شهر تاریخی شوش

شهر تاریخی شوش، شهری با قدمتی کهن و یادگاری است از دوران عیلام و هخامنشی. این شهر پایتخت سیاسی هخامنشیان و مرکز برخورد دو تمدن ایرانی و میان رودان بوده است. این سایت ویژه باستانی که تحقیقات و مطالعات باستان شناسی…

کوروش در اندیشۀ عبرانی

یهوه، کوروش را «تدهین کردۀ» خود می‌خواند و اعلام می‌کند که او کسی است که بنی‌اسرائیل را آزادی خواهد بخشید. (کتاب اشعیاء، بند ۴۵، سطر ۱)  کوروش به این خاطر از این موهبت الهی برخوردار شده که اقدام او در جهت آزادسازی عبرانیان از اسارت در بابل،…

پیشینه کاوش‌ها در شهر سوخته

شهر سوخته یکی از آثار تاریخی و باستانی عصر برنز منطقه تمدن جیرفت در استان سیستان و بلوچستان در ایران، به شمار می‌آید. شهر در ساحل رودخانه هیرمند و دریاچه هامون زمان خود و کنار جاده کنونی زاهدان - زابل بنا شده بوده‌است. کلنل بیت، یکی از…

نوآوری‌های فرهنگی و سیاسی کوروش بزرگ

با این که ابهامات زیادی دربارۀ خاستگاه قومی کوروش بزرگ وجود دارد، باید پذیرفت که شهرتِ والایی که او از خود برجای گذاشت تا حد زیادی مرهون نوآوری‌های فرهنگی و سیاسی خود او بود. در زمانه‌ای که خشونت سنت رایج و جاافتاده در خاور نزدیک بود، او…

کوروش فرمانروای باهوش

گر چه این روزها کوروش بزرگ، نام بسیار آشنایی است اما همیشه این نام در تاریخ ایران شهرت نداشته است. چنین به نظر می‌رسد که با سقوط شاهنشاهی هخامنشی، نام و یاد او هم از حافظۀ تاریخی ما ایرانیان محو شده و امروز استمرار تاریخی کوروش بزرگ را…

اکتشاف کتیبه های بیستون

آن ها توسط باستان شناسی انگلیسی به نام «رابرت شرلی» در سال ۱۵۹۸ میلادی کشف شده اند. سنگ ها و نوشته ها به دستور داریوش پادشاه هخامنشی حکاکی گشته اند. این دست خط ها از رویدادهایی که در سال های ۵۲۱ تا ۵۲۳ قبل از میلاد مسیح اتفاق افتاده اند،…

زنان سرباز در تاریخ؛ زنان ایران در شاهنامه فردوسی

زنان سرباز نامدار درشاهنامه حکیم فردوسیاگر شخصیت زن را در شاهنامه فردوسی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم می‌بینیم زن نه تنها در هر گونه عملیات قهرمانی و لشکرکشی‌ها و موفقیت‌ها و عدم موفقیت‌های پادشاهان و پهلوانان به طور مستقیم و یا…

هیتی ها

نویسنده: یزدان صفایی نامهای شاهان هیتیها ایرانی هستند، نامهای آرتاتاما Artatama و توشراتا Tushrata و میتواسا Mitwasa دست کم، بخشی ایرانی هستند(1) به باور نگارنده، نام نخست که از دو جز «آرتا» و «تاما» ساخته شده به معنی «تخمه ی آرتا» یا…

جشن های ایران باستان : امردادگان

امردادگان روز هفتم ِ امُرداد (امُردادروز در امُردادماه) در گاه‌شمار ِ ایران ِ باستان (و سومین روز اَمردادماه در گاهشماری فعلی ایران)، یکی از جشن‌های ِ دوازدگانهٔ ِ سالیانه در روزهای ِ هم‌نام‌شدن ِ روز و ماه است که ایرانیان، در هر زمان و…

درباره منشور کوروش هخامنشی

تاریخچه در حدود سال ۱۲۸۵ خورشیدی (۱۸۷۹-۱۸۸۲)به هنگام کاوشها در بابِل در میان رودان (بین النهرین)، باستان شناس ایرانی، هرمز رسام یک استوانه سفالین کوچک از گل پخته (۲۳ سانتیمتر)، یافت، که شامل یک نوشته از کوروش بزرگ بود یعنی همان منشور کوروش…