و از يادها رفتند. ولي آريستوفان در برابر همه دگرگونيهايي كه در اصول اخلاقي و سنن ادبي روي داد پايداري كرد، و هنوز، در زمان ما، يازده نمايشنامه از چهل و دو نمايشنامه وي باقي مانده و پي در پي به نمايش در ميآيد. حتي امروزه، با وجود مشكلاتي كه در فهم و ترجمه اين كمديها هست، آريستوفان كاملا زنده و مورد توجه است، و حتي امروز ما ميتوانيم آثار وي را بخوانيم و از آن لذتي شيطاني برگيريم.
vii - تاريخنويسان
گرچه در اين دوران شعر و درام به اوج كمال خود رسيده بود، نثر نيز رواج تمام داشت. سخنراني، كه بر اثر دموكراسي و نظام قضايي رونق يافته بود، يكي از مهمترين عناصر فرهنگ يونان شد و با شور و شوق تمام مورد توجه قرار گرفت. در سال 466، كوراكس سيراكوزي رسالهاي نوشت به نام هنر كلمات، و قصدش راهنمايي كساني بود كه ميخواستند در مجامع و محاكم سخن بگويند. تقسيمات قراردادي خطابه يعني مقدمه، روايت، بحث، ملاحظات، نكات ثانوي، و خاتمه در اين رساله معين شده است. گورگياس اين فن را به آتنيان آموخت، و آنتيفون شيوه آراسته گورگياس را در خطابهها و رسالات خود به كار ميبرد و با آن جبهه اوليگارشيك را تقويت ميكرد. با ظهور لوسياس، فن خطابه صورتي زندهتر و طبيعيتر به خود گرفت. ولي فقط سياستمداران بزرگي چون تميستوكلس و پريكلس بودند كه سخنراني را از تصنع پاك ساختند و تاثير آن را با سادگي و بي پيرايگي آشكار داشتند. سوفسطاييان اين سلاح را چنان تيز و نافذ ساختند و شاگردانشان چنان در به كار بردن آن ورزيده شدند كه چون اوليگارشها در 404 قدرت را به دست آوردند، آموزش اين فن را يكسره ممنوع داشتند.
نثر دوره پريكلس به تاريخنويسي رونق و اهميت بخشيد. از يك نظرگاه، در قرن پنجم قم بود كه تحقيق در اعصار گذشته رواج يافت، و به محل و مقام انسان در سير زمان آگاهانه توجه شد. واقعه نگاري هرودوت سرشار از شور و قدرت جواني است. ولي، پنجاه سال بعد، هنگامي كه توسيديد در ميدان ظاهر ميشود، اين فن به حدي كمال يافته است كه در دورههاي بعد هيچ كس از آن فراتر نميرود. فلسفه سوفسطايي تنها عنصري است كه اين دو مورخ را از هم جدا و متمايز ميسازد. هرودوت مردي سادهتر و شايد نيك انديشتر بود، و بي شك روحي زندهتر داشت. وي، در حدود سال 484، در هاليكار ناسوس به دنيا آمد، و خاندانش بدان پايه ممتاز و مهم بود كه افراد آن در تحريكات سياسي شركت ميجستند. او خود، در سي و دو سالگي، به سبب كارهاي عم خويش، از شهر بيرون رانده شد; در همين اوان بود كه مسافرتهاي دور و دراز خود را آغاز كرد و اساس كتاب تاريخ خويش را فراهم داشت. وي از فنيقيه به مصر روانه شد، از آنجا تا الفنتين به سوي جنوب پيش رفت، از
ساير بخش ها : | تاريخ تمدن باستان | دانلود کتاب هاي تاريخيpdf | چهره هاي ماندگار مشاهير جهان | تاريخ العصر القديم للحضارة العالم و الثقافات | ثبت لينک رايگان | دايرکتوري سايت ايراني | لينکدوني | اساطير افسانه باستان | انجمن تاريخ ما | Eski antic calture uygl?k | ancient history civilization | دکتر علي شريعتي | ايران باستان | مصر باستان | تاريخ يونان باستان | اهرام مصر باستان | ancient Egypt History | ancient Egypt photo | ancient pyramids | ancient mesopotamia | ancient تاريخ | ancient Egypt pyramids