اشاره
معمول بوده كه مسلمان شدنِ ایرانیان را معلولِ فروپاشى دولت ساسانى و استیلاى سیاسى و نظامى تازیان بر ایران زمین بشمارند; و چنان وانمایند كه اگر سپاه ایرانیان در «قادسیّه» شكسته نمى شد، شاهنشاهىِ دیرینه ساسانى همچنان بر مدار كهنِ خویش…
هرم بزرگ خئوپس
مردمان مصر باستان خدایان متعددی را میپرستیدند و اعتقادات مذهبی آنها، مانند بسیاری از مذاهب باستانی، برپایه وجود خدایان اساطیری و قدرتهای گوناگون آنها بود.
یکی از اعتقادات قوی در میان مصریان، اعتقاد به زندگی پس از مرگ…
معبد شاهکار زیارتی انگكور وات : این بنا امروز در کامبوج قرار دارد که توسط معماران سلسله خمرها ساخته شده است آنگكور، نمادی برجسته از زیبایی و تقدس است! مسیر آبکی منجر به غرب در معبد مبود (mebon) مصنوعی در این جزیره بارى صدیقى…
اصل یهود- ظواهر- زبان- سازمان اداری- داوران و شاهان- شائول- داوود- سلیمان- ثروت او- هیكل- پیدایش مشكل اجتماعی در بنیاسرائیل
تنها چیزی كه دربارة اصل نژادی یهود میتوان گفت این گفتة مبهم است كه آن قوم از نژاد سامی بوده، و با سامیان دیگر…
دستگاه اداری و كارمندان- قوانین- وزیر- فرعون
شاهان و اشراف شهرستانها با استفاده از این منشیها نظم و تسلط قانون را در مملكت محفوظ نگاه میداشتند. بعضی از لوحهای قدیمی منشیهایی را نشان میدهد كه مشغول سرشماری هستند و حساب مالیات بردرآمدی را…
در پشت سر این شاهان و ملكهها پیادگان ناشناختة صحنة شطرنج میزیستند؛ آن سوی كاخها و معابد واهرام، كارگران شهرها و كشاورزان مزارع به سر میبردند. هرودوت، همان گونه كه این مردم را در سال 450 قم دیده، آنان را با روح خوشبینی چنین وصف میكند:…
شاهان- آیین جنگاوری – اشراف و زمینداران – قانون
هر شهر تا آنجا كه میتوانست خود را برای نگاهداری استقلال خویش غیور و متعصب نشان میداد و برای خود شاه خاصی داشت به نام پاتسی یا كاهن- شاه؛ از همین كلمه آشكار میشود كه حكومت تا چه حد با دین…
رامسس . (اخ ) Ramses نام گروهی از فراعنه مصر که از سلسله نوزدهم و بیستم بودند که بر سرزمین باشکوه مصر باستان
رامسس اول . (اخ ) سرسلسله خاندان نوزدهم از فراعنه مصر است (1320-1318 ق .م .) که مدت دوقرن از قرن 14 یا 15 ق .م…
منبع : ویل دورانت : تاریخ و تمدن / مشرق زمین / آشوریان / هنر آشوری
آشور، در پایان كار، از لحاظ هنر به پایة معلم خود، بابل، رسید، و در ساختن نقش برجسته بر آن پیشی گرفت. ثروت فراوانی كه چون سیل به طرف آشور و كالح و نینوا سرازیر میشد،…
استاد دكتر فتح اللّه مجتبایى به سال 1306 خورشیدى در فراهان اراك در خانواده اى اهل معنا و تصوّف به دنیا آمد و پس از آموختن مقدمات و طىّ تحصیلات قدیمه، مقطع متوسطه را در شهر اراك گذراند و در سال 1329 در دانشكده ادبیات دانشگاه تهران در رشته…
كتاب مقدس عنوان مجموعه اى از نوشته هاى كوچك و بزرگ است كه مسیحیان همه آنها را و یهودیان بخشى از آنها را كتاب آسمانى خود مى دانند. عنوان معروف این كتاب در زبان انگلیسى و بیشتر زبانهاى اروپایى Bible و یا هم خانواده آن است كه از كلمه یونانى…
یك نظام اجتماعى و مجموعه اى از باورهاى دینى كه در آغاز در هند و نپال یافت شد. آیین هندو بر باور به آموزه اى یا خدایى خاص بنا نشده است و عملاً گروهى از ادیان است كه بر مفهوم نظم جهانى كه همه چیز جزئى اصلى از آن است متمركزند. بنابراین، آیین…
آیین بودا و دموكراسى
آیین بودا نظامى دینى است بر شالوده آموزه بوداى تاریخى، سیدارته گئوُتمه تبت. از این سه شاخه، شاخه تِیرهواده كه دارنده بخشى از نظریه اصلى است، همراه با شكل هاى اولیه نهادهاى دینى آن، در متن دموكراسى از اهمیت خاصى…
اعمال خاكسپاری (در مصر باستان) Funerary Practices (Ancient Egyptian) در تمام سطوح جامعه برای مردگان كالاهای تدفینِ پسا زندگی تهیه میكنند. این اجناس برای توانگران شامل این چیزها میشد: تابوتهای مستطیلی انسانمانند، صورتکها، خمرههای…
آشوُریانAssyrians عصر كلاسیك سوُمر (ï سوُمریان) با تسخیر دولتـ شهرها به دست سارگونِ آگادهیی، حكمران شمالی، به پایان رسید. سارگون و شاهان اَکَدی خالقِ اندیشهی امپراتوری جهانی بودند و سالها بعد آشوُریان همین مفهوم را به كار بردند .